Nassy

Óda a sárgabarackhoz

2015. augusztus 07. - Nassyvic

Szerintem nincs magyar kisgyerek (majd belőle lett felnőtt), akinek a gyümölcsbe zárt nyarat ne a friss sárgabarack, és a nagymama ízét-illatát ne a sárgabarack lekvár jelentené. Szerencsések vagyunk, hogy ezen az éghajlaton ez a végtelenül finom és gazdag ízű, egészséges és gyógyító gyümölcs megterem, bár gyakori, hogy nélkülöznünk kell, mert sajnos nagyon érzékeny az időjárásra. A fa fehér virágait annyira kora tavasszal hozza, hogy elég jó esélye van a fagykárokra, így nem ritka, hogy csak nagyon kevés sárgabarack terem egy évben.

A rózsafélék családjába tartozó gyümölcs sokfelé inkább kajszi néven ismert, de van, ahol rózsabarackként emlegetik. Lédús és édes sárga gyümölcse óriási víztartalommal rendelkezik frissen, így a nagy melegben folyadékpótlásra kiváló. Zsír- és fehérjetartalma elenyésző, bár aránylag magas a szénhidráttartalma. Nagyon bőséges vitaminforrás: A-, C-vitamintartalma kifejezetten magas és bővelkedik béta-karotinban, amely az A-vitamin előanyaga. B-vitaminból sem szűkölködik: niacin és folsav található benne.

shutterstock_198331793.jpg

Ásványi anyagait tekintve kiváló kén, kalcium, kálium és foszfor forrás. Aszalt formátumban arányaiban nagyobb a beltartalma mint frissen és a kíméletes eljárással tartósítva fontos beltartalmi anyagait hosszan megőrzi. Így érhetjük el, hogy a rövid (2-3 hetes) érési időszakon kívül is hozzájuthassunk ennek a csodás gyümölcsnek az előnyeihez. Számos idős kori betegségre (látásromlás, szív- és érrendszeri panaszok) jó hatással van, segít méregteleníteni a májat és kedvezően hat a zsíranyagcserére is.

Hogyan fogyasszuk?

Nem véletlen, hogy az Ország Tortája idén a Sárgabarack-pálinkás karamelltorta lett, amelyet úgy terveztek, hogy a lehető legjobban körítse és emelje ki a hazánkra oly jellemző sárgabarack ízét. A cukormentes torta (Barackos buboréktorta) is a sárgabarack ízvilágán alapul. A sárga gyümölcshöz kiválóan illik a dió és más olajos magvak, a piskóta vagy keksz és a csokoládé. Nem véletlen, hogy a sárgabarack lekvár és dzsem olyan kedvelt összetevője a házilag készülő süteményeinknek, egyéb desszertjeinknek (pl. gombóc) is.

A csokoládé az aszalt sárgabaracknak is nagy barátja. Akár fekete, akár középbarna, akár fehér köpenyt visel (ét-, tej- és fehércsoki), minden esetben kiválóan harmonizáló ízvilággal találkozhatunk, amelyben az édes (néha a keserű) és a savanykás aromák izgalmasan váltják egymást, miközben a roppanó csoki vonzó elegyet képez a krémesen kenődő gyümölcshússal.

A bejegyzés trackback címe:

https://nassy.blog.hu/api/trackback/id/tr797688130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása