Manapság, ha a csurog rólunk a víz, és a hőguta kerülget, el sem tudunk képzelni más megoldást, mint a légkondit. (Nekem ne mondja senki, hogy a légkondi komfortos dolog, az áramló hideg levegő kényelmetlen és könnyen megbetegít.)
Persze, tudom, számos megoldás létezhet még, hiszen a különféle tengerpartok, folyópartok, tópartok és strandok várják a hűsölni vágyókat, de most elsősorban a munkahelyükön hősiesen kitartó embertársainkra gondolok. A jeges limonádé, a vizes törülköző, vagy fantáziadúsabbak esetében a hideg vizes lavór csak részben jelenthet felüdülést, arra az időre, amíg élvezzük őket, majd amikor abbahagyjuk, a kényelem is szertefoszlik.
Elődeinknek nem állt rendelkezésre légkondi, és a vizet sem nagyon pazarolhatták a földeken dolgozva, de megállásra sem nagyon volt lehetőség, hogy pihenjenek egyet az árnyékban. Létfontosságú volt, hogy rájöjjenek, hogyan tudják hűsíteni a szervezetüket, milyen módon tudnak olyan támogatást nyújtani neki, hogy bírja a kánikulában is a fizikai munkát. Az ő mentsváruk volt az aszalt gyümölcs.
Aki hallott már az ayurvédáról, az talán azt is tudja, hogy Indiában megkülönböztetnek melegítő, illetve hűtő ételeket. Itt nem arra gondolok, hogy a jeges tea hűtő, a forró húsleves pedig melegítő, hanem arra, hogy bizonyos alapanyagok elfogyasztás után milyen érzetet váltanak ki az emberben. Ez az elemekkel való kapcsolatból adódik, nyilván a tűz elemű ételek melegítenek, míg a víz eleműek segítenek lehűlni.
Talán meglepő, de a nyári gyümölcsök, és ezek közül is főleg a savanyú-édes fajták (meggy, alma, vörösáfonya, egres, dinnyék) a hűsítő hatású ételek közé tartoznak. Jól tesszük, ha ezekben a forró napokban hordunk magunknál ezekből a gyümölcsökből készült aszalvány túlélőcsomagot, hiszen ebben a formában már nem engednek levet, ugyanakkor a fontos összetevőiket mind tartalmazzák. Bárhol, bármikor elfogyaszthatóak, csökkentik a testünk forróság-érzetét, ugyanakkor – amikor az embernek már étvágya sincs a melegtől – laktatnak és ellátnak minden fontos tápanyaggal.
Kiváló csemege, ha csokiba mártott aszalt gyümölcsöket a mélyhűtőben tárolunk, és ha már meg akar ütni a guta a hőségtől, el-elmajszolunk néhányat. Frissít és a boldogsághormon-szintünket is emeli ez az élvezet!